klik n klik n klik ..:)

special follower

thanks korang yang sudi follow memollow, komen mengomen , tinggalkan link n message... korang memang SPECIAL....

SPECIAL FOLLOWERS

Selasa, 20 September 2011

pengalaman bersalin caesarean part 1

salam...
n3 kali ni akak nak kongsi pengalaman bersalin anak ke-5 akak...
sebenarnya ni pengalaman baru tuk akak... ye la apa taknya 4 kali bersalin secara normal but kali ni terpaksa operate lak...
akak masuk wad 1.9.11 raya ke3... coz doktor memang dah bagi tarikh tu... huhu.. dan akak mesti bersalin pada 2.9.11.. ni semua sebab akak ada diabetic..:(... mesti bersalin 38 minggu...:(... masuk wad... then doc check n bagitau dah buka 2 cm... uiksss, terkejut akak... coz akak takde sakit pon... kalau setakat sakit sikit2 tu besalah tu pon sekejap sangat... ermmm..ari pertama takde apa2 yang berlaku... malam tu p scan, n doc cakap mb baby akak besar... n diorang akan decide samada akak boleh bersalin normal or caesar..huhu..addeh, terkejut akak... n dalam hati tu berdoa, janganlah caesar...:(...
pagi 3.30, nurse kejut nak check jantung anak... siap tu dia bagi tau soh mandi n siap2 coz nak ke dewan bersalin masuk ubat... akak dah happy dah coz, takde lah kena caesar kan...hehe... lepas siap2 tu, akak tunggulah nurse datang ,tapi rupa2nya tak jadi, coz takde katil kosong...hampeh... pukul 8 lebih doc datang check n terus bukakan jalan 3cm...:(.. masalahnya akak takde rasa sakit nak bersalin pon...camne????
tengahari tu husband n anak2 akak datang, masa tu gak nurse bagitau akak akan dimasukkan ke dewan bersalin untuk pecahkan mentuban... ntahlah hati akak dah berbelah bagi, coz memang akak takde rasa sakit...:(... hubby n anak2 akak temankan akak sampai ke bilik bersalin... then dia keluar...
kat dewan bersalin tu, dengarlah ibu2 yang memang sakit nak bersalin, macam2 ader... akak ni yang memang takde resa nak bersalin diam n dengar je la... ada nurse n doc marah2 kat sorang ibu tu yang tak boleh nak push kesian gak kat ibu tu, tapi akak faham diorang cuba nak selamatkan baby ibu tu... lama gak baru la ibu tu dapat bersalin... Alhamdulillah...
then sorang lagi.. n sorang lagi... cuma akak jer... yang tak sakit2... doc dah pecahkan air mentuban tu pon akak tak rasa sakit... sampai pukul 3 lebih...masih tkde pe2.. n doc check hy baru buka 5cm jer.. then ada doc pakar tu, bgtau akak kena operate.. huhhu.. coz jantung baby dah tk berapa ok.. dalam hati hanya Allah jer yang tau... takut, sedih pon ade... ni kali pertama akak kena bersalin operate...:(.. doc amik tandatangan n bagitau komplikasi nya... n bagitau kat hubby akak ( dia memang tunggu akak kat luar).. pukul 4 lebih akak disiapkan n ditolak ke dewan bersalin.. takut, risau pon ada...:(
sampai dewan bersalin, pakar bius kot.. bgtau, akak akan dibius n komplikasi selepas di bedah... akak dengar tak dengar je..macam2 akak fikir, takut lagi..:(..
selepas di bius mulalah upacaranya.. memang tak rasa apa pon...:)..5.45 ptg .. baby akak dilahirkan.. baby girl, 3.82kg.. Alhamdulillah.. sempat akak cium baby, sebelum diorang bawa keluar..:)
selepas siap diorang jahit, akak dibawa keluar untuk di monitor... pas tu pukul 8 lebih baru akak dibawa ke wad... memang akak tak boleh bergerak langsung...perut tu sakit sangat..:(... n akak diberitau 6 jam tak boleh bergerak n makan... sampai ke pagi akak tidur n di inject , memang akak tak sedar langsung... husband akak datang malam tu pon akak tak boleh buat apa2...:(...dia balik pon akak tak sedar...
pagi esok, akak sedar pon, tp masih tk boleh bergerak... pening tok sah cakap...huhu... apa pon tk boleh buat...:(.. nak ambil fon tak boleh.. sedih sangat.. terfikir akak, macam ni rupanya bersalin caesar... seksanya rasa... tapi kenapa sesetengah ibu tu suka bersalin caesar ek???.. sib bk la baby kat wad lain n ada yang jaga... kalau akak yang jaga, macam mana la gaknyer... nak bangun dah sakit, nak bergerak lagi... nak susukan baby lagi... Allah Maha Kaya... Dia nak bagi akak rasa...macamne bersalin caesar...
tengahari hubby sampai, n bawa akak ke toilet dengan wheelca..hihi... tapi nak bangun pon susah, nak berdiri pon susah, nak duduk pon susah...:(..ujian lagi...susahnya..
addeh... baby dah nangis lak...len kali la akak sambung....

2 ulasan:

mama liza berkata...

saya pun bersalin ceaser .... tapi idak plak rasa sakit.... huhuhu... saya bersalin 36 week... tapi takut 2 hanya ALLAH yg tahu..... tahniah kak selamat dpt baby yer...

tice sha berkata...

tq... ntah la.. akak pon pertama kali gak.. mb kesan ubat kot..

SPECIAL NOTE

SEGALA-GALANYA INDAH BILA D KONGSI BERSAMA.... SALAM SAYANG N CERIA2 SELALU BUAT PENGUNJUNG2 BELOG akak YANG NTAH APA2 NIE... :)


Syoknyer Blogging

DR. FAZLEY

KETAHUILAH KASIH SAYANG SESAMA KELUARGA TIDAK BOLEH DINILAI DENGAN WANG RINGGIT. BERDOALAH UNTUK IBUBAPA KESEJAHTERAAN MEREKA AGAR KITA TURUT DIBERKATI....

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin